Å dyrke noe spiselig behøver ikke være vanskelig, dyrt, eller plasskrevende.

Jeg heter Per Arne Kobbevik og er 42 år gammel. I 2013 begynte jeg så smått å ta noen spadetak i plenen og plante noen jordbærplanter på et skyggefullt sted (hadde med andre ord ikke peiling i det hele tatt). Fra 2014 begynte jeg å teste ut tomater og andre vekster. Jeg var hektet! Jordbærplantene ble flyttet til pallekarmer i solen, og jeg bruker nå en hel del tid på hagen. Hagearbeid bringer meg inn i flytsonen, samtidig som det er sunt og klimasmart å dyrke noe av det man selv spiser.

Og om jeg kan klare å dyrke fram noe som overlever, kan alle klare det. Jeg er absolutt ikke «handy» eller har spesielt «grønne fingre». Men jeg har lært noen småtriks underveis, som har med lys, jord, beholdere, vanning, tid og temperatur å gjøre. Dyrking handler jo mye om å legge forholdene til rette for at en plante skal spire og trives. Og ikke minst, masse om prøving og feiling, og prøving igjen.

I bloggen og på Instagram har jeg lyst å dele mine forsøk på å gjøre hagen til et frodigere og mer spiselig sted. Forhåpentligvis kan det være litt nyttig og inspirerende også for flere.

Jeg bor i et rekkehus på Skjetten i Akershus sammen med familien min. Her har jeg en sørvendt veranda på 21 m2 og en hageflekk på cirka det samme (men halvparten av den ligger i skygge). I tillegg har jeg litt plass på nordsiden (temmelig skyggefullt) og taket på en bod som jeg har lyst å utnytte i 2017. Med andre ord befinner store deler av det jeg dyrker seg i potter og pallekarmer. Jeg har ikke så stort dyrkbart areal, så jeg er opptatt av hvordan man kan dyrke intensivt på liten plass.

Min hagefilosofi oppsummert:

  1. Lav terskel og lave skuldre
    Det burde verken være dyrt, vanskelig, tid- eller plasskrevende å sette i gang å dyrke noe spiselig. Jeg liker best å bruke enkle og billige (noen ganger gratis) metoder. Og selv om jeg har ambisjoner, er det ingen skam å gjøre feil. 
  2. Økologisk (giftfritt)
    Jeg bruker ikke giftige sprøytemidler eller kunstgjødsel. Jorda – og ikke minst de viktige mikroorganismene i den – har det best uten.
  3. Gjør det du har lyst til
    Jeg dyrker bare vekster jeg synes er enten morsomme, sunne eller vakre, eller en kombinasjon. Om de har en spennende historie eller ikke går an å få kjøpt i en vanlig butikk, er det heller ikke å forakte.

Velkommen!