Økologisk kan bety så mangt, men for meg betyr det i praksis at jeg lar være å bruke giftige sprøytemidler og kunstgjødsel. Dette er kraftige kjemikalier som er ressurskrevende å produsere, og som mange stiller spørsmålstegn ved bruken av.

Jorda trenger næring

Jeg forsøker å gi jorda næring på mer naturnære måter, som f.eks. med kompost og hønsegjødsel. I starten tenkte jeg at jorda ikke trengte noe ekstra næringstilskudd, men har etter hvert skjønt at jorda er «maten» til plantene, og jo mer næringsrik «mat», jo friskere og sterkere planter. Likevel er det ikke bare å pøse på med «naturlig gjødsel» heller. Jeg gjorde for eksempel en tabbe på våren 2016, da jeg gjødslet jordbærene mine med store mengder økologisk gjødsel fra Plantasjen. Resultatet var kraftig bladvekst, ikke så mye bær, og fordi plantene ble så store, ble det også mindre luft mellom dem. Det medførte igjen mer fukt og mer råte. I 2017 skal jeg være mer forsiktig, men har iallfall tenkt å skaffe økologisk hønsegjødsel og bruke dette sparsomt. Jeg har også tenkt å prøve å lage neslevann, et helt naturlig gjødselmiddel. I tillegg har jeg en kompostbinge – og har tenkt å prøve bokashi i løpet av året. Isteden for å ha åpen jord, er jeg også en tilhenger av å dekke jorda, for eksempel med gressklipp. Det hindrer ugress, gir næring, og beskytter mot uttørking.

Hva med ubudne gjester?

Jeg kjøper ikke sprøytemidler for å ta knekken på skadedyr eller sopp, men beskytter heller avlingene med fiberduk, eller prøver ut å blande ut diverse remedier – for eksempel grønnsåpevann mot bladlus. En ting jeg har lært siden i fjor er at bladlus kan sprøytes vekk med vannslange. Hvis de «ales opp» av maur, vil de komme tilbake, men hvis man bare fortsetter å spyle dem vekk, vil maurene gi opp. Som i mange andre sammenhenger er det slik at hvis det koster mer energi enn man får tilbake, så finner man heller på noe annet. Så vi gjør det rett og slett vanskelig for maurene og bladlusene å etablere seg.

En slik tilnærming lar være å bruke syntetiske bekjempningsmidler, rett og slett fordi slike gifter ødelegger mer enn de er til nytte. Hagen er et kretsløp, og det vi putter i jorda kommer ganske enkelt tilbake i andre sammenhenger. Jeg har mye mer tro på å skape friske planter ved å gi dem så optimale forhold som mulig, og passe på jordkvalitet, avstand til andre planter, vannmengde, og så videre. I tillegg er det ingen katastrofe om det kommer et angrep eller to i løpet av sesongen heller. Mange planter vil rett og slett klare seg og komme i form igjen etter at skadeinsektene har gjort sitt. Og dyrker man variert, er det heller ingen katastrofe om noen planter stryker med.

Hva er dine beste tips for å dyrke økologisk?